SLYRS Whisky: O călătorie savuroasă prin Alpii bavarezi

De data aceasta, vă invit să vă alăturați mie într-o aventură interesantă și specială, să explorăm împreună lumea SLYRS. După vizita la distilerie, experiențele trăite și whisky-urile degustate, aș dori să vă împărtășesc vestea că whisky-urile SLYRS vor fi acum disponibile în magazinul nostru online.

 

Am început prezentarea și degustarea whisky-ului SLYRS Classic, piatra de temelie a gamei SLYRS, strămoșul tuturor celorlalte tipuri, la această distilerie situată în munții din sudul Germaniei, aproape de granița cu Austria. Acest whisky al companiei este maturat în butoaie noi de stejar alb american timp de 4-6 ani, creând note de miros și caracter curat, dar nu afumat. Alte tipuri sunt maturate în medie 2-3 ani și până la 5 ani.Am început prezentarea și degustarea whisky-ului SLYRS Classic, piatra de temelie a gamei SLYRS, strămoșul tuturor celorlalte tipuri, la această distilerie situată în munții din sudul Germaniei, aproape de granița cu Austria. Acest whisky al companiei este maturat în butoaie noi de stejar alb american timp de 4-6 ani, creând note de miros și caracter curat, dar nu afumat. Alte tipuri sunt maturate în medie 2-3 ani și până la 5 ani.

Istoria companiei a început în urmă cu 25 de ani, când a început să distileze în 1999, folosind numai materii prime din regiune. Primele sticle de 3 ani au fost lansate în 2002 și în primul an au fost vândute 1500 de sticle, câștigând recunoașterea experților. Portofoliul companiei include acum aproape 20 de whisky-uri diferite și are aproximativ 80 de angajați, inclusiv personalul centrului pentru vizitatori. Originile mărcii datează din anul 779, când cinci călugări locali au construit o mănăstire și o biserică, care a fost numită SLYRS.

În prezent, Germania are aproape de două ori mai multe distilerii de whisky înregistrate decât Scoția (aproximativ 300 față de 150), dar whisky-ul german este încă relativ necunoscut. Cele mai multe dintre acestea au o activitate principală diferită, producând în principal băuturi spirtoase, lichioruri sau alte băuturi. Cu titlu de comparație, producția totală a celor 300 de distilerii din Germania este de aproximativ 3,2 milioane de litri, în timp ce 150 de distilerii din Scoția produc peste 500 de milioane de litri de alcool.

Versiunea Aged 12 Years nu este învechită în vin virgin, ci în propriile sale foste butoaie. Comparativ cu versiunea clasică, dispare picanteria de stejar și ghimbirul, iar vinul capătă un caracter mai dulce și mai elegant. Stafidele, fructele uscate și prăjitura de Crăciun ies în evidență, gâdilând limba cu cardamom și scorțișoară.

În cele patru depozite ale distileriei sunt depozitate 4.500 de butoaie de 225 de litri, dintre care 4.000 de stejar american și 500 de butoaie de tipul special utilizat pentru diferitele maturări ulterioare. Unul dintre depozite este situat în munți, la o altitudine de 1.500 de metri deasupra nivelului mării, fiind unul dintre cele mai înalte depozite din lume. Aici se produc soiurile speciale Mountain Edition, care sunt învechite în butoaie virgine de stejar alb american timp de 5-7 ani, în aproximativ 50 de butoaie.

Capacitatea de 55% din butoi, de 225 de litri, se reduce la 190 de litri și 58% în al șaselea an de învechire, la 62% și 160 de litri în al 12-lea an, iar la sfârșitul celui de-al 18-lea an, în butoaie rămân doar 115 litri de băutură cu 67% alcool.

În cele din urmă, am degustat Mountain Edition, un whisky de turbă bavarez, provenit de la un producător de lângă granița cu Belgia. Fără prea multă turbă, acest whisky rămâne fidel stilului companiei. Pe lângă ușoara turbă, notele fructate și dulci ale whisky-ului sunt însoțite mai mult de lemongrass, mușchi și ceva fum.

 

Ei bine, aceasta a fost o scurtă incursiune în lumea fascinantă a whisky-ului SLYRS. Sper că v-a plăcut această mică călătorie și că v-ați simțit inspirați să explorați aceste whisky-uri germane de malț. Noroc!

ROXANA COLAR